Wij staan voor Ons Vinkel

Het ontstaan van Odio

Datum: 21-01-2020


Het ontstaan van Odio

Jos Smits is medeoprichter van ODIO en nog steeds lid, geen gewoon lid maar erelid.

In 1970 had Vinkel zijn allereerste carnavalsoptocht, georganiseerd door de Kafwanners en de Kaflanders. Deze optocht werd voorafgegaan door het tamboerkorps van het Gilde uit Berlicum en Heeswijk, omdat er in Vinkel nog niet zoiets bestond.  Dat vond men toch een gemis waarop ik me afvroeg ‘’kunnen wij niet in Vinkel mensen vragen om op een trom te slaan?’’ De heren Mies van Zutphen en Willy van de Wijgert bodem meteen aan hieraan mee te willen werken.

 

Er werd een aanmeldingsdag georganiseerd in het patronaat, tegenwoordig De Den, op 15 maart 1970. Er kwamen 15 aanmeldingen waarvan er 8 lid werden. Zij leerden trommelen op houten plankjes door instructeur Paul van Lith uit Berlicum. Mies van Zutphen als tamboer-maitre leerde de leden het marcheren. Het bestuur bestond uit mijzelf als voorzitter, Wim van Lokven als secretaris, Mies van Zutphen als penningmeester, Paul van Lith en Willy van de Wijgert als bestuursleden. Er moest een naam bedacht worden voor de nieuwe vereniging. Het raakte al een beetje uit de tijd om een heilige als naam voor een vereniging te kiezen en mijn boekhouder noemde toen de naam ODI, Ons Doel Is Ontspanning. Die naam had hij ooit gehoord bij een vereniging uit het noorden van het land. Het bestuur stemde in en de naam ODIO was geboren. Ons vrouwke, ons Marietje, zorgde samen met de andere dames voor de kleding en maakten petten van tinneroy stof en mayonaise emmertjes. Te langen leste zijn we in d’n Boerenbond terecht gekomen die we zelf een beetje verbouwd hebben en daar werd Mari Klerks de instructeur. Dat was eigenlijk het begin van ODIO.

 

We hebben op een gegeven moment trommen gekocht van voorgeschoten gelden want we hadden nog steeds geen rode cent. En we moesten toch eerst op straat kunnen komen voordat we een donateursactie konden houden. Toen zijn we de straat opgegaan met de leus: Hou je niet van de domme, geen ons nieuwe trommen! Ook werd er een Fancy Fair in De Den georganiseerd met een spontane actie ‘’Kraaienkop gooien’’; Frans van Creij had zich terplekke aangeboden om achter het voetbalbord met gaten plaats te nemen zodat men op zijn hoofd mocht mikken en daarmee stroomde het geld binnen, ODIO had die middag 2400 gulden verdient. Daarvan konden weer nieuwe trommen aangeschaft worden. Algauw kwamen er ook majorettes bij en werd het geheel met de drumband groter en mooier. In 1975 ging de drumband voor het eerst op concours, in Goirle.

 

Na een bestuurswisseling kwamen Jan van Veghel en Jos van de Ven in het bestuur. Ik durf niet meer te zeggen wie, maar iemand had toen bedacht dat er ook bazuinen moesten komen. De blazers waren Henk van Veghel, Henk van de Ven en Jo van Grinsven. Bij de opening van dorpshuis De Horizon in 1971 vond de wethouder die bazuinen niet zo geweldig en hij gaf ons startgeld op een fanfare op te gaan richten. Weer later werden de bugels ingeruild voor houtinstrumenten en werd het daardoor een harmonie.

 

In 1982 ben ik gestopt als voorzitter van ODIO maar ODIO blijft voor mij nog altijd de trots van Vinkel.

 

Facebook

Deze website wil gebruik maken van cookies.