Wij staan voor Ons Vinkel

Muziekproeverij op Basisschool

Datum: 16-04-2018


Muziekproeverij op Basisschool

Op donderdag 5 april heeft de ‘muziekproeverij’ op de basisschool plaatsgevonden. De muziekproeverij is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met muziek en de mogelijkheden van de diverse instrumenten. Het is belangrijk dat kinderen muziek mooi vinden en maken. Dit is tevens goed voor de algemene ontwikkeling.


De groepen 4/5 , 6 en 7 hebben hier uitleg over gekregen.  Elke klas werd in kleine groepen gedeeld en er waren vier verschillende instrumenten waar men kennis mee kon maken.  De docenten van harmonie ODIO legden alles uit aan de leerlingen waarna ze natuurlijk zelf van de instrumenten mochten ‘proeven’.

Voor het ‘klein koper’ was de docent aanwezig en men kon op een trompet blazen.  Het meest lastige is de mond zetting. Maar dit kregen de meesten aardig voor elkaar. Voor het ‘zwaar koper’ was de docent aanwezig en deze liet de kinderen op een schuiftrombone en een soort schuif trompet muziek maken.  Dit waren vrolijk gekleurde instrumenten. Er was een liedje waar de leerlingen met mee konden blazen. Dit ging in alle groepen behoorlijk goed. Als er een leerling niet voldoende aandacht had, werd deze door de docent met een bloemenspuit natgespoten. Dit werkte averechts. De leerlingen vonden dit juist leuk. De bloemenspuit werd snel weggezet. De aandacht was meer dan voldoende aanwezig. Ook was de docent met de klarinetten aanwezig. Samen met de saxofoon werd er door de groepen al een behoorlijk geluid geproduceerd op deze instrumenten. Voor het slagwerk hadden de docenten grote trommen meegebracht. Dit waren olievaten, bespannen met een vel. Ook hier ging de groep op een beat meespelen. Vanaf bladmuziek werd er al gelezen, niet met noten, maar met kruisen en rondjes.

Bij alle groepen was het enthousiasme groot. Er was voor elk onderdeel 20 minuten per groep maar dat vonden de leerlingen eigenlijk te kort.  

Alle leerlingen kregen een aanmeldformulier mee naar huis met informatie. Men kan op dit formulier aangeven welk instrument men wil gaan spelen. Als er genoeg aanmeldingen zijn, zullen er vanuit ODIO groepsrepetities gegeven worden zodat men het instrument kan gaan bespelen. Dit alles onder professionele leiding van onze dirigenten / docenten. Dit zal dan plaatsvinden tot aan de schoolvakantie. Het ultieme doel is dat deze groep(en) een miniconcertje gaan geven aan het eind van dit schooljaar. Na de zomervakantie kan men verder met muzieklessen als lid van ODIO.

Wij hebben het als heel enthousiast ontvangen en hopen dat de kinderen het ook zo hebben ervaren. Wij hopen dat we hun enthousiasme gekweekt hebben en ze het formulier invullen. Samen muziek maken is een leuke bezigheid en geeft veel voldoening. En voor ODIO is nieuwe aanwas belangrijk want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Facebook

Deze website wil gebruik maken van cookies.